You are currently viewing Ma ünnepli születésnapját Udvaros Dorottya

Ma ünnepli születésnapját Udvaros Dorottya

Boldog születésnapot a Kossuth- és Jászi Mari-díjas magyar színművésznőnek, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának!

Dévay Camilla színművésznő és Udvaros Béla rendező gyermekeként, 1954. augusztus 4-én, Budapesten jött világra. 1978-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Az iskola elvégzését követően a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház), 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színház, 1997-től a Bárka Színház, 2002-től a Nemzeti Színház tagjaként tevékenykedik.

Számos színházi előadásban, több mint negyven játékfilmben és több mint húsz tévéfilmben láthattuk Őt. Ezek közül a legfrissebb és legaktuálisabb szerepe, az RTL klubbon futó, A mi kis falunk című tévésorozat, mely 2017-ben indult el. Pajkaszeg nevű, kicsiny falu lakosainak mulatságos hétköznapjait mutatja be. Udvaros Dorottya szerepe szerinti neve, Berkicsné Füleki Katalin. Kati, a polgármester, Füleki Károly (Csuja Imre) testvére, míg „kis-nagy” fia, Berkics László, Laci (Bánki Gergely). Kati, nyugalmazott magyartanárnő, aki a tudását és élettapasztalatait próbálja a falu legjavának átadni. Anyáskodó típus, nemcsak Lacival, de a néha erkölcsi nevelést igénylő Károllyal is. A falu dokija, Dr. Rádi János, Janó (Reviczky Gábor), gyakran legyeskedik az asszony körül, mivel szerelmes Katiba.

A magánéletben is egy fiú édesanyja, gyermeke Gyöngyösi Máté, kaszkadőr, akinek 1986-ban adott életet. A munkásságát közel 20 díjjal ismerték el és tüntették ki.

A mindig bájos és gyönyörű színművésznő, nekem személyes nagy kedvencem!

Isten étesse a Művésznőt, jó egészséget és további sok sikert!

Forrás / borítókép forrás: wikipédia / #udvarosdorottya #UDadmin – La Femme magazin

Vélemény, hozzászólás?