You are currently viewing Boldog Születésnapot Kudlik Júlia!

Boldog Születésnapot Kudlik Júlia!

Máig a fülemben cseng a mély hangja és a különleges orgánuma. Gyerekkorom felejthetetlen és egyik legkedvesebb bemondónője, Kudlik Júlia – újságíró, televíziós műsorvezető, bemondó – ma ünnepli a 76. születésnapját.

A televíziós ismertséget a „Delta” című tudományos műsorban/híradóban szerezte meg, amit évtizedekig, 31 éven át vezetett. 1965-ben bízták meg a „Delta” műsorvezetésévél.

A sikeres és különleges műsor a jövőt hozta el a nézők számára. Már maga a kezdő képsorok és a háttérképek is sejtelmes, újvilági hangulatot kölcsönöztek a műsornak. A megfelelő tudás és a tudásszomj elengedhetetlen volt a „Delta” műsorvezetéséhez.

Kudlik Júlia kimagasló műveltséggel rendelkezik

Már középiskolásként az akkori idők egyik legerősebb gimnáziumába, a Kossuth Zsuzsa Gimnáziumba járt. 1963-tól dolgozott a Magyar Televízió ifjúsági osztályán, kezdetben ügyelőként, majd rendező asszisztensként. Később jelentkezett bemondó meghallgatásra, majd elvégezte Fischer Sándor beszédtechnikai tanfolyamát. Határozott megjelenése és erős, mély hangja megnyerő volt. Először a rádióban alkalmazták bemondónak, majd a televízióban is foglalkoztatták. 1964 februárjában szerepelt először képernyőn. Még ebben az évben felvették Őt a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész tanszakára, valamint az ELTE bölcsésztudományi karának esti tagozatára, magyar-népművelés szakra. 1971-ben középiskolai magyartanári diplomát szerzett. Később angol, majd spanyol középfokú nyelvvizsgát tett. Azokban az időkben, a bemondóknak még nagyon szigorú elvárásoknak kellett megfelelniük, feltétel volt a diploma és a két nyelvvizsga.

A kép forrása: Retró ABC

A tartalmas és a színes gyerekkor után, izgalmas munka és felnőtt évek következtek.

Szülei komolyan vették a taníttatását és a megfelelő műveltségének kialakulását. Zeneórákra járt, nyolc évig zongorázott. A családnak bérlete volt a Zeneakadémiába, de rendszeresen jártak egyéb színházi és zenés eseményekre. Szép beszéde, kellemesen mély hangja és a tudása mellett, a humora is kiváló volt. Sikeres pályautat járt be, nagyon szerették Őt a nézők.

Számtalan szórakoztató műsor háziasszonyaként köszönthette a nagyérdeműt. Vezetett táncdalfesztiválokat, tv-találkozókat és tv-fesztiválokat, díjátadó gálaműsorokat, énekversenyeket, népdal és népzenei vetélkedőket, mint például a „Nyílik a rózsa” vagy éppen a „Fölszállott a páva” és a „Repülj páva”. Az utóbbi két műsort, Antal Imrével vezette.

Bemutatja Kudlik, milyenek a nudlik…”

Antal Imre hosszú éveken át volt a párja a műsorvezetések során. Elválaszthatatlan műsorvezető párost alkottak. Mint tudjuk, a humor, Antal Imrét sem hagyta cserben, megszámlálhatatlan egyéni és közös poén fül- és szemtanúi lehettünk. Emlékszem, valamelyik közösen vezetett szórakoztató műsorukban, az egyik alkalommal Kudlik Juli főzött. „Imrus”mert, hogy így hívta – körülötte legyeskedett és az egyik pillanatban megszólalt: „Bemutatja Kudlik, milyenek a nudlik…” Ekkor még gyerek voltam, de ez az emlék erősen él bennem, még ma is megmosolyogtat.

A kép forrása: kiskegyed.blikk.hu

Megmaradt számomra továbbá a „Főzőcske” című műsor, a „Bongó” című élő, szórakoztató tévéadás és a „Nótaszó” című műsor emlékei is. Ezek mellett számtalan műsor háziasszonya volt, de szerepelt kabaréjelenetekben is. Több műsor szerkesztőjeként is részt vett. Ne feledkezzünk meg a „Szeszélyes évszakok” című műsorról sem, ahol társműsorvezető volt Antal Imrével, de persze egyetlenegy szilveszteri műsort sem lehetett nélkülük elképzelni akkoriban.

Csatornaváltás

1989-ben a TV2-höz igazolt, itt futott a „Gazdit keresünk és az „Állatok védelmében” című magazin sorozat, mely műsorok segítségével sok ezer árva állat talált gazdára. Ezek a műsorok hasznos tanácsokat és tippeket is adtak az állattartáshoz.

Nagy népszerűségnek örvendezett a „Juli suli” című műsor, amely félórás műsoridőben jelentkezett, eleinte hetente, majd kéthetente. Ez a műsor a tervek szerint a háziasszonyoknak készült, de a népszerűsége a férfiak körében is kimagasló volt. Minden korosztály számára hasznos háztartási tippeket, tanácsokat és tanításokat adott.

Képernyőn 2001-ig láthattuk Őt, 2004-ben a Magyar Televízió Örökös Tagja, 2006-ban meg sokadmagával egy csoportos leépítés áldozata lett.

A kép forrása: fortepan.hu

Mostanra élő legendaként emlékezünk az aktív éveire. Régóta nem kér már a rivaldafényből, szentendrei otthonában visszavonultan él. Időnként másodmagával, Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekessel járja az országot, kisebb prózai és népdal műsorokkal lépnek fel. Ilyenkor a közönség – emlékeket idézve – nagy-nagy szeretettel fogadja Őt.

A kulturnaplo.hu nagyon jó egészséget és Boldog Születésnapot Kíván!

A kiemelt kép forrása: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?