You are currently viewing Ma Básti Julit ünnepeljük!

Ma Básti Julit ünnepeljük!

„Nem esett messze az alma a fájától . . .

Básti Juli, a Kossuth-díjas és Jászi Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Básti Lajos, Kossuth-díjas színművész (1911-1977.) és Zolnay Zsuzsa (1932-2011.), Kossuth-díjas színésznő gyermekeként látta meg a napvilágot. Budapesten, született, 1957. augusztus 10-én. Míg szülei színészek, addig nagybátyja, Zolnay Pál (1928-1995.) filmrendező volt.

Így elég kézenfekvő volt, hogy a kis Juli, milyen irányba induljon el az élet területén.

Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, 1980-ban . Ekkor játszotta élete első filmszerepét is. A kaposvári Csiky Gergely Színház (1980–84., itt már már főiskolásként is több szerepet játszott) után, a budapesti Katona József Színház szerződtette. 1982-ben a Kettévált mennyezet című film női főszerepéért, San Remoban megkapta a legjobb női alakítás díját.

A kép forrása Básti Juli FB. oldal

Igazi vérbeli tehetség, számtalan arca van, érzésekkel teli klasszikus színművésznő. Mind a színházban, mind a filmekben rendkívüli alakításokat nyújt és nyújtott, így a szakma és a közönség elég hamar, a kegyeibe fogadta Őt. Hatalmas népszerűségnek örvend.

Erőteljes, érzelemgazdag színészalkat. Tragikus sorsú hősnők, de groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek játéka nyomán.

Hangját számos szinkronszerepben kölcsönözte, ebből talán a legjelentősebb az Egy rém rendes család című sorozat Peggyje (Katey Sagal) és a Született feleségek Edie-je (Nicollette Sheridan).

A kép forrása Básti Juli FB. oldal

1987-ben lemezt készített Cserhalmi Györggyel, Hallgass kicsit címmel, melynek szerzői Dés László és Bereményi Géza voltak. 2008-ban Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János társaságában, Férfi és nő címmel előadták Dés László dalait. Az előadás megjelent CD-n és DVD-n is.

Közel negyven játékfilmben, tizenöt tévéfilmben szerepelt, szinkron szerepeinek száma jóval a 100 felett mérhető. Közel húsz kitüntetés és díj jogos tulajdonosa.

2015-től a Centrál Színház társulatát erősíti, előtte 2003-2015-ig a Nemzeti Színház tagja volt, ezt megelőzően, 1984-2003-ig a budapesti Katona József Színház társulatában, 1980-1984-ig főiskolásként a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott.

A kép forrása Básti Juli FB. oldal

Férje, Puskás Tamás (1959.) rendező, a Centrál Színház (korábban Vidám Színpad) igazgatója, akitől két fia született, 1997-ben Samu és 1999-ben Dávid. Korábbi házasságából, Gothár Péter filmrendezőtől és forgatókönyvírótól, még egy fiú gyermeke született; 1982-ben, Gothár Mártonnak adott életet.

Nagyon boldog születésnapot, jó egészséget és további sok sikert kívánunk a Művésznőnek!

Forrás / Borítókép forrása: wikipédia / Básti Juli FB. Oldala

Vélemény, hozzászólás?