You are currently viewing Mindhalálig Mamma Mia!

Mindhalálig Mamma Mia!

Mamma Mia 1-2 és 3…

Mamma Mia! – Romantikus, zenés vígjáték/musical

A Mamma Mia zenés filmet 2008-ban alkották meg. A romantikus vígjátékot a nagyszerű ABBA slágereknek köszönhetjük, melyet a szintén Mamma Mia névre hallgató West End musical ihletett meg. A brit–amerikai koprodukcióban készült filmváltozat forgatása – a stúdiókon kívül – zömmel a Szkopelosz és Szkiathosz görög szigeteken történt. A történet szerint a film egy görög szigeten játszódik, a Villa Donna Szállóban és annak környékén.

A szállót, a kicsit bohókás Donna (Meryl Streep) vezeti, aki a szállóban él a húszas éveiben járó lányával, Sophie Sheridan-nal (Amanda Seyfried). Esküvőre készülnek, mivel Sophie hamarosan feleségül megy Skyhoz (Dominic Cooper), a vőlegényéhez. Sophie nagy álma az, hogy édesapja kísérje az oltárhoz. A baj csak ott kezdődik, hogy nem tudja ki az édesapja. Megtalálja anyukája naplóját, melyben Donna részletesen beszámol a fiatal éveiről. Három férfi jöhet számításba, így úgy döntött, hogy nagy titokban meghívja mind a hármat, remélve, hogy kiderül ki is az édesapja.

A Mamma Mia egy személyes és közös, nagyon-nagy kedvencünk anyukámmal, mind a film, mind a darab és a dal, valamint az ABBA slágerek is. A filmet többször is láthattuk együtt.

Kedves emlék, azóta is mindig az anyukám jut róla eszembe. A vidám, a sok-sok kiváló slágerrel tűzdelt történet megmutatja a nézőknek, hogy egyszemélyes szülő gyerekeként is, milyen óriási szeretet lakozhat egy házban, egy otthonban. Donna és Sophie kapcsolata, egy ízig-vérig anya-lánya kapcsolat, mely példaértékű lehet más egyszülős családok számára is. Még úgy is, hogy sokszor a megélhetésük volt a tét. A történet vidámságát a zenén kívül, vicces monológok, párbeszédek és jelenetek tarkítják. A film szerelmeket, barátságokat, emlékeket, visszaemlékezéseket és nagy találkozásokat vonultat fel, bemutatva a görögországi hangulatot és életérzést, és a festői szépségű paradicsomot, ahol játszódik. Donna szerepére felmerült Olivia Newton-John neve is, de Meryl Streep -re esett a választás. Donna szerepe olyan volt, mintha csak rá írták volna, remekül azonosult vele, nagyon magáénak érezte. A történet fiatal szerelmesei Sofie, Amanda Seyfried és Sky, Dominic Cooper a való életben is szerelembe estek, három évig tartott a kapcsolatuk, de máig jó viszonyt ápolnak egymással.

A világpremier 2008. június 30-án volt Londonban. Először a görög mozik kezdték el vetíteni a filmet, itthon július 17-én mutatták be. DVD-n Magyarországon az év novemberében jött ki.

Oh a Mamma Mia!

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba – Romantikus, zenés vígjáték/musical (2. rész)

2017 májusban jelentették be, hogy a bemutató 10. évfordulójára megjelenik a film folytatása, „Mamma Mia! Here We Go Again”, azaz „Mamma Mia! Sose hagyjuk abba” címmel. 2018. július 16-n mutatták be Londonban a folytatást, a második részt.

A történet egyik cselekményszála 1979-ig megy vissza az időben, és úgy meséli el a történet legelejét, a kezdet kezdetét, mikor Donna Sheridan a Kalokairi szigetére érkezik. A születendő lánya, Sophie apjával való első találkozásáról szól, a három lehetséges apával. Bemutatva a velük történő találkozásokat, megismerkedéseket és a közöttük kialakult kapcsolatokat. A két idősíkon futó történet – a múltban és a jelenben váltakozva zajlik – közben a dramaturgiai szálak összekeverednek.

Személyes párhuzam

Nekem, 2018. január elején volt szerencsém megnézni a második részt. Sophie Sheridan az édesanyja, Donna (aki egy évvel korábban elhunyt) szállodájának nagyszabású, újbóli megnyitására készül, mely készülődés sok nehézséggel állítja szembe Őt. Sky-jal sem alakulnak jól a dolgai. Sky, szakmát ment tanulni New Yorkba és ott álláslehetőséget kap, azt szeretné, ha Sophie odaköltözne hozzá Amerikába, de a lány nem akarja otthagyni a görög Kalokairi szigetet.

Kép forrása: vous.hu

Mielőtt megnéztem volna a második részt, több negatív kritikát hallottam, de bevallom, engem nagyon megérintett. Azonosságot, párhuzamot érzek a film és az én életem története között. A történethez hasonlóan a valóságban az én édesanyám is egy évvel korábban hagyott itt minket. Anyukám és Donna Sheridan (Meryl Streep) karaktere nélkül kellett néznem a második részt. Az édes-keserű folytatás, mely a méltó megemlékezésről szól, visszavitt minket a múltba; megmutatta Donna fiatalságát, és azt, hogy a lányát, Sophiet, az édesanyja iránti szeretete, tisztelete készteti gyönyörű tettekre és az emlékének ápolására. Ez nálam sincs másként.

netflix.com

kép forrása: netflix.com

Minden jó, ha vége jó

A szálloda elkészül és a nehézségek ellenére a megnyitó is létrejött. Sam sokat segít abban, hogy minden időben elkészüljön. Sorra érkeznek a vendégek a partira, Sophie újra találkozik a „másik két apjával” és Sky-jal. Sophie elmondja Sky-nak, hogy gyermekük lesz és soha nem érezte ilyen közel az édesanyját, mivel megértette, mit érzett az anyukája akkor, amikor vele volt várandós. A meghívottak között nem szerepelt Ruby, Donna anyukája, azaz Sophie nagyanyja, mivel nem ápolták a kapcsolatot. Sky azonban értesítette az ünnepségről Ruby-t (Cher), aki megjelenik az eseményen és színt vall az unokájának, elmondja neki, hogy mennyire büszke rá. Az ünnepség csattanójaként, kiderül, hogy a szálloda vezetője, Fernando, Ruby ex-szeretője volt, és utoljára 1959-ben találkoztak. A két volt szerelmes között újra felizzik a levegő és boldogan csókolják meg egymást.

Kilenc hónap múlva Sophie egy kisfiút hoz a világra. A keresztelőre mindenki újra összegyűlik. A ceremónián Donna szelleme büszkén figyeli a lányát. A hotelben folytatódik az ünnepség, ahol mindenki énekelni kezd Donnával és a többi szereplővel együtt. 

Én szeretem a Mamma Mia „2-t is”! Ugyan nem olyan felhőtlen és vidám, mint az első rész (az élet sem mindig az), de egy nagyon szép, érzelmekkel teli, mély történet. Szívből ajánlom minden érzelmes ABBA és Mamma Mia kedvelőnek!

Kép forrása: szinhaz.org

Mindent bele Mamma Mia… -Érkezik a 3. rész

Eredetileg is trilógiának szánták a Mamma Miát és 2020-ban felreppent a hír, hogy ismét lesz folytatás. Hogy mit talált ki az alkotógárda? Azt még nem lehet tudni. Lehet, hogy megint több idősíkon fog futni a történet? Újabb időutazásban lehet részünk és a nagymama, Ruby fiatalságát (is) taglalja majd a harmadik rész? Netán Sophie gyermekének felcseperedését ismerhetjük meg, aki méltón viszi tovább majd a dalos kedvet és a szállodát a szigeten?

Kíváncsian várom a folytatást és a Mamma Mia harmadik részét.

A kiemelt kép forrása: nlc.hu

Vélemény, hozzászólás?