You are currently viewing Szépen, csendben eltávozott Jean-Paul Belmondo

Szépen, csendben eltávozott Jean-Paul Belmondo

Nyolcvannyolc éves korában párizsi otthonában halt meg a világhírű francia színész – közölte Jean-Paul Belmondo ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel, aki elmondta:

Nagyon fáradt volt már az elmúlt időszakban. Szépen, csendben távozott.

A francia és az európai filmművészet egyik ikonja távozott. Szinte nincs olyan filmrajongó, aki ne kedvelte volna valamelyik filmjében. Talán azért, mert bár sokan karakterszínésznek tartották, láthattuk őt sármos zsiványnak, szomorúan és nevettetőnek, vagy éppen leányok és asszonyok szívének megdobbantójának. De ikonná leginkább a bunyótól edzett férfias arca, széles mosolya, és hihetetlen természetessége  tette őt. 

Filmszínészként igazából 1960-ban tűnt fel a vásznon, Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjében. Egy kisstílű autótolvajt alakított, aki az amerikai gengsztereket próbálta másolni. A történetben rejlő  tolvaj karakterének egyszerűségével és őszinteségével belopta magát a nézők szívébe, a karaktert Belmondo tökéletesen jelenítette meg.

Belmondo művészcsaládba született. Édesapja, Paul szobrászművész volt, édesanyja, Madeleine Reinaud-Richard festő. Jean-Paul gyerekként bohóc szeretett volna lenni, és a keze olykor gyorsabban eljárt, minthogy gondolkozott volna, orra is egy ilyen sulibunyóban tört el, ez adott karakterest arcélt neki. Leginkább a labdarúgás és az ökölvívás vonzotta, utóbbiban különösen ügyesnek bizonyult. Később, filmbéli szerepeiben gyakran kamatoztatta tudását, akár zsarut, akár csirkefogót játszott (egy 1979-es Zsaru vagy csirkefogó című filmben például konkrétan). Belmondo amúgy nagy Papp László rajongó volt, erről beszél is egy a magyar háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról szóló dokumentumfilmben.

A színjátszásba kamaszként szeretett bele, amikor a Comédie-Française egyik előadásán megnézte A púpost. Ekkor döntött úgy: színész lesz.

A francia világsztár mintegy nyolcvan filmben játszott. Bár a filmes új hullám legnevesebb alkotásaiban tűnt fel, világsztárrá a kalandfilmes szerepei emelték. A Kifulladásig és a Bolond Pierrot (1965) is azonnal kultikus film lett. Játszott Sophia Loren oldalán Vittorio de Sica Egy asszony meg a lánya című 1960-as filmjében, Gina Lollobrigida partnere volt az Őrült tenger című filmben, és többször elmondta, hogy ebben az időszakban az Utcalány című film volt, melyben Claudia Cardinale volt a partnere.

Bár korának legnagyobb szépségeivel forgatott és saját jogon is kivételesen népszerűvé vált, ellentétben legnagyobb vetélytársa, és barátja Alain Delon kalandjaival ezekről alig írt a sajtó. Kiváló humoráról azonban annál többet.

Nyugodjék békében!

Forrás /a borítókép forrása: index /hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?