You are currently viewing Legyen a FŐSZEREP AZ IDŐSEKÉ!

Legyen a FŐSZEREP AZ IDŐSEKÉ!

30 éve ünnepeljük az időseket, a mai napon! De ne csak ma, ne csak az idősek világnapján tegyük

Az idősek méltón érdemlik meg a velük való kedvességet, türelmet és törődést! Ők is voltak bohók és fiatalok, voltak szerelmesek és csalódottak, vágyakoztak és álmodoztak… Ők is terveztek, sőt alkottak egy szebb jövőt. Nekik köszönhetjük a jelenünket, hogy élünk és lélegzünk, múlt nélkül nincs jelen, jelen nélkül jövő. Gyermekeket nemzettek és neveltek, sokszor a „vérükkel és egészségükkel” építették és védték meg a hazát.

Tisztelet a kivételnek

Lehet, hogy a rohanó világunkban, a mindennapokban sokszor bosszúsak vagyunk rájuk; mikor előttünk totyognak a járdán, a boltban, a piacon, a buszon, a patikában vagy a rendelőben, netán otthon… Mikor magukat vonszolva szálnak fel a villamosra, de az ülőhelyet meglátva rohannak, hogy leülhessenek. Mikor a csúcsforgalomban andalognak, ahelyett, hogy napközben intéznék el az ügyes bajos dolgaikat, hiszen Ők akkor is ráérnek… Mikor tisztelet a kivételnek, leskelődnek a függöny mögül, vagy éppen pletykálkodnak a kapunál…

Türelem és egy csipetnyi kedvesség ma és a mindennapokban…

A mindennapokban is türelmesebbnek, megértőbbnek és tiszteletteljesebbnek kellene lennünk velük szemben, de ma, ezen a hétvégén mindenképpen legyünk azok! Okozzunk nekik örömöt és meglepetést, tegyünk náluk látogatást, kedveskedjünk egy csokor virággal, vagy egy kis süteménnyel. Most még fokozottabban legyünk velük kedvesek, türelmesek és megértőek. Ledolgozták az életüket, megették már a kenyerük javát, elfáradtak, lelassultak, éppen ezért megérdemlik a szeretetet, a törődést és a figyelmet.

Lassítsunk le, álljunk meg egy kicsit!

Álljunk meg, lassítsunk le ma és ezen a hétvégén, gondoljuk át az életünket, gondoljunk a dédszüleinkre, nagyszüleinkre, szüleinkre és mindazokra akik még itt lehetnek velünk, és azokra is akik már nem, vagy akik nem élhették meg az öregkort. Legyünk hálásak és szeretetteljesek az idősek irányába, hiszen nélkülük nem lennénk mi sem. Az évek sajnos rettentő gyorsan elrohannak felettünk is, és (jó esetben) mi is hamar megöregszünk. Hallgassuk meg Őket, rengeteget tanulhatunk tőlük, legyünk nyitottak a velük való beszélgetésre. Tanácsaikkal és életútjukkal, a múltjukkal és bölcsességükkel sokat segíthetnek nekünk!

Az ENSZ közgyűlése 30 évvel ezelőtt, 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁVÁ, mely alkalomból itthon is, országszerte számtalan kulturális program, koncert és zenés műsor köszönti az idősebbeket ma és ezen a hétvégén!

Isten áldja a minden hatvan év feletti idősödő és idős embertársunkat! Jó egészséget mindannyiuknak!

Vélemény, hozzászólás?