You are currently viewing Cserháti Zsuzsára emlékezünk – 1. rész

Cserháti Zsuzsára emlékezünk – 1. rész

Holnap lesz 18 éve, hogy nem lehet velünk Cserháti Zsuzsa. 55 évesen, 2003. július 23-án költözött az égi színpadra. Ma egy hónapja ünnepelte volna a 73. születésnapját.

Ma és holnap rá emlékezik a kulturnaplo.hu – Mai napi rovata.

Koronázatlan király és királynő

Míg Máté Pétert a magyar zenetörténelem koronázatlan királyának tartom, addig Cserháti Zsuzsát a koronázatlan királynőjének. A hetvenes években mind a két előadó a magyar zenei világ meghatározó ikonja volt. Az említett koronákat mind a kettőjük esetében a sors vette el, illetve oda sem adta. Míg Máté Péter 1981-es dala, az Elmegyek című sláger, 1984-ben „sajnos életre kelt” és valóban elment, itt hagyta a földi létet, addig Cserháti Zsuzsa -a nyolcvanas években-, külföldön és a hazai éjszakai bárokban kényszerült fellépni. Nemcsak pályatársak voltak, hanem barátok is, többször énekeltek és léptek fel együtt, közös daluk volt például az Elszökik a nyár (Bágya András – Mészáros Ágnes szerzeménye) és a Múlnak a perecek (Ihász Gábor – S. Nagy István szerzeménye). Ez utóbbi a Ki van a tojásban c. film betétdala volt.

Ma már sajnos e két nevet, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter nevét leginkább az emlékkoncertek plakátjain láthatjuk együtt, talán az égi színpadon most is szólnak a közös és az egyéni melódiák.

A kép forrása: YouTube videóból

A kezdet kezdetén

Cserháti Zsuzsa 1948. június 22-én született Budapesten, zenei általános iskolát végzett, majd balettozni tanult. 17 évesen kezdett el énekelni, a Rangers és a Thomastic együttesekben. A Divatcsarnokban eladóként, egy étteremben kenyereslányként dolgozott. Szécsi Pál nővére figyelt fel a tehetséges lányra, aki beajánlotta Őt az öccsének. Szécsi Pál az egyik műsorába meghívta Cserháti Zsuzsát, aki nemcsak vokalistaként szerepelt, hanem önálló dalokat is énekelhetett.

A kép forrása: facebook/Bara István

Elindult a siker útján

Az ismertséget az 1972-es év hozta meg számára. A Táncdalfesztivál országos sikereket adott, ahol a Repülj, kismadár és a Nem volt Ő festő című dalokkal indult el.

A legnagyobb sikert azonban a hetvenes években az Édes kisfiam című dal jelentette számára. Sokan nem is tudják, de ez a dal eredetileg egy olasz sláger volt, amelyet Amerikában is feldolgoztak. Az angol verziót fordította le Bradányi Iván. Ez a dal sokunk számára meghatározó, az én számomra is kimagaslóan kedves sláger. Cserháti Zsuzsa 1976-ban adott életet a kisfiának, Krisztiánnak, akárcsak az én édesanyám nekem.

Itthon magyar szöveggel, 1978-ban jelent meg. Bradányi Iván, eredetileg Kovács Katinak szánta, de Ő lemondott a dalról Cserháti Zsuzsa javára, aki édesanyává való válásával igen hitelesen, meghatóan énekelte el és vitte sikerre. A hetvenes években Cserháti Zsuzsa az egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnő volt, rengeteget koncertezett és hogy ez ne maradjon félbe -Magyarországon először-, az Ő férje ment el gyesre.

A kép forrása: facebook/Bara István

1978-ban az Én leszek című dallal megnyerte a Tessék választani című versenyt, majd megalakította önálló zenekarát az Európa zenekart. A Különös szilveszter című dallal első helyezést ért el, 1979-ben, a Spoti fesztiválon.

Sok-sok kislemeze mellett két nagylemeze is megjelent, 1978-ban és 1981-ben.

Folytatása következik holnap…

Vélemény, hozzászólás?