You are currently viewing Cserháti Zsuzsára emlékezünk – 2. rész

Cserháti Zsuzsára emlékezünk – 2. rész

Ma 18 éve, 55 éves korában ment el, és egy hónapja lett volna 73 éves. A Mai napi rovat tegnapi részében a pályájának elejére és a kezdeti sikerekre emlékeztünk, ma a mélységeket és a későn jött, újbóli sikereit idézzük fel.

Magasság után jöttek a mélységek

1981-ben (Szenes Iván – Bágya András szerzeményével) A boldogság és én című dallal indult el a Tánc- és popfesztiválon – és bár évtizedekkel később hatalmas sláger lett –, de ott, akkor, semmilyen díjat nem nyert el. A rádiók is mellőzték a dalainak játszását. A számára felkínált és egyben igen megalázó egyetlen lehetőség – akkor, ott a nyolcvanas években –, mindössze egy vokalista szerep volt a Neoton Famíliában, amit természetesen vissza is utasított.

A kép forrása: facebook/Hegedűs György

Magyarán, Cserháti Zsuzsát teljesen ellehetetlenítették. Az éneklés volt a mindene, így maradtak a külföldi fellépések és az éjszakai bárok. Kezdetben a Moulin Rouge vezető énekese volt, később, amikor ez a lehetőség is odébbállt, Debrecenbe költözött és az Arany Bika Szállójában lépett fel. Közben fel-fel tűnt, egy-egy külsős produkcióban, és vokálozott számos lemezen. Énekelt a Deák Big Banddel és Szakcsi Lakatos Béla zenekarával is. 1984-ben megkapta a Szálka hal nélkül vígjátéksorozat főcímdalát, de ezen kívül több film zenéjét is énekelte, volt amiben még látható is volt. Még ebben az évben együtt dolgozott Hofi Gézával, a Hegedűs a háztetőn című albumon, de énekelt duettet Gálvölgyi János lemezén is. Még a nyolcvanas években, Cserháti Zsuzsa ötlete alapján, Horvát Charlie-val felénekelték az SZPSZ című dalt, ami kislemezen is megjelent. A nyolcvanas évek végén időnként újra fellépett a Tessék választani című műsorban. A kilencvenes években már csak nagyon ritkán láthattuk Őt viszont.

Teljesen kirabolta a sors, mind szakmailag, mind magánéletileg. Ennek köszönhetően jelentős túlsúlyt szedett magára és átmenetileg teljesen visszavonult a színpadi élettől.

A kép forrása: Cserháti Zsuzsa facebook oldala

A megkésett siker és a visszatérés

A kilencvenes évek második felében, 15 évnyi mellőzöttség után, segítő kezek nyúltak Cserháti Zsuzsa után. A Rózsa Records kiadó 1996-ban visszahozta Őt. Újra felfedezte a tehetségét és megjelentette a Hamu és gyémánt című albumát, mely elképesztő sikert hozott. Ezt követte további négy önálló album megjelenése. Ő boldogan vállalt fellépéseket és ezúttal nem szabták meg neki, hogy mit énekeljen. Túlsúlya miatt nem érezte jól magát a bőrében, ezért orvosi segítséggel, 1999-ben leküzdötte a súlyfeleslegét. Az óriási sikerre más lemezkiadók is felfigyeltek, a Rózsa Records után a Sony lemezkiadó, majd a Hungaroton is dolgozott vele. 2002-ben újra Gálvölgyi Jánossal énekelhetett duettet, amely duett, a színész önálló CD-jén jelent meg.

A kép forrása: facebook/Falusi Kriszta

Nem maradt nyomtalanul a 15 évnyi nélkülözöttség

Én magam is nagyon szeretem és tisztelem Cserháti Zsuzsát és a munkásságát. Nekem sajnos nem volt lehetőségem élőben hallani és látni Őt. 2002 októberében, a ferencvárosi Ferenc-napi Búcsúra volt behirdetve, hogy fellép. Ferencvárosi lelkes lakosként, a kis családommal vártuk a koncertet. Izgatottan várakoztunk a Bakáts téri színpad előtt, de Ő sajnos nem jött el, betegségre hivatkozva elmaradt a fellépése. Mi, és sok más rajongó is nagyon sajnálta az esetet. Aztán később, többször is lehetett hallani arról, hogy nem ment el a fellépéseire. Akkor azért már sejthető volt, hogy nincs minden rendben. Lehetett arról is hallani, hogy pajzsmirigy problémák miatt, újra meghízott és egyéb kísérő betegségei mellett, depresszióval is küzd.

A kép forrása: facebook/Koszticsák Szilárd

Rendesen megtépázta Őt az élet 1981 és 1996 között. A lelkén, a testén és a szívén ejtett korábbi sebeket, a későn érkezett siker, már nem tudta teljesen begyógyítani. 2003. június 23-án eltávozott. Túl fiatalon és túl korán hagyott itt minket, és hagyta örökségül ránk, azt a sok szép dalt, amit generációk ismernek és énekelnek a mai napig. A mindig pozitív színpadi jelenléte és kisugárzása, felejthetetlen energiákat mozgatott és adott át a nagyérdeműnek. Tehetsége páratlan volt és egyénisége lehengerlő. Köszönjük Művésznő!

Nem feledjük, további szép álmokat!

A borítókép montázst a kulturnaplo.hu készítette, forrása: Cserháti Zsuzsa facebook oldal-Bara István/Oláh Csaba

Vélemény, hozzászólás?