You are currently viewing 40 éves lett! Boldog születésnapot Kocsis Tibor!

40 éves lett! Boldog születésnapot Kocsis Tibor!

Kecskeméten látta meg a napvilágot 1981. szeptember 1-én, Kocsis Tibor énekes, a 2011-es X-Faktor győztese. Korán kellett azt a veszteséget megélnie, ami egy gyermek legnagyobb tragédiája, amikor elveszíti valamely szeretett szülőjét. Édesanyja halálánál még csak 16 éves volt. Édesapja nevelte a továbbiakban Őt és nővérét, Lillát, valamint hugát, Lizát.

Gyermekkorban kezdődött el minden…

Szülei gyermekkora óta terelgették őt a zene irányába, mivel észrevették, hogy a kis Tibi szereti, sőt mi több, rajong a zenéért. Már kisgyermek korában zongorázni, gitározni és énekelni tanult. Énekkaros volt és a helyi, városi rendezvények rendszeres fellépője, valamint játszott a helyi amatőr színi társulatban is. Mivel a tanárai is hamar felfedezték a tehetségét, sok-sok versmondó, mesemondó és énekversenyre nevezték be őt, és szinte minden városi megmozduláson részt vett, szavalt és énekelt. Míg az általános iskolát Lajosmizsén, addig a gimnáziumot Kecskeméten végezte el, a Katona József Gimnáziumban érettségizett. 17 éves korában, amikor már nem mutált, úgy döntött, hogy komolyabban is szeretne az énekléssel foglalkozni, így beiratkozott a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolába, ahol Harsányi Tímea, majd Banó Éva énektanároknál képezte a hangját. A komolyzenei alapokon nyugvó magánének mellett belekóstolt a musicalek és a könnyűzene világába is. Tanulmányait egészen főiskolás koráig, 2004-ig folytatta. A főiskola Egerbe szólította, az Eszterházy Károly Főiskolára járt, ahol Kommunikáció – művelődésszervező szakon végzett.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Az első szárnypróbálgatások… Megasztár és a folytatás (2003–2006.)

2003-ban, 22 évesen jelentkezett egy akkor induló új tévés tehetségkutatóba, a Megasztárba. Ugyan rendelkezett némi technikai rutinnal, de kevés színpadi tapasztalata volt. Beválogatták őt a legjobb 50 versenyző közé, így a nagy nyilvánosság előtt is megmutathatta tehetségét. A tévés elődöntőben végül nem jutott tovább, helyette Galambos Dorina és Mujahid Zoltán jutott be az élő show-ba.

Mindeközben Tibor elvégezte a főiskolát, és rendezvényszervezőként kezdett el dolgozni a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban. Ez a munkakör, a közeg és a légkör újabb löketet adott neki a zenéléshez. Még ebben az évben énekelni kezdett egy helyi zenekarban, majd 2005 szeptemberében megalakította első saját zenekarát, a Soda Effect nevű formációt. A zenekar 2006 elején mutatkozott be a közönségnek, és nagy sikert aratott. Repertoárjuk főleg ismert és kedvenc előadóik dalait tartalmazta, saját feldolgozásban. Tibor többek között énekelte Sting, Robbie Williams, Phil Collins, Michael Jackson, a Red Hot Chili Peppers, a Jamiroquai, a The Police és még számos előadó és zenekar ismert dalait. Koncertműsorukkal eljutottak az ország különböző pontjaira, főiskolai és egyetemi bulikba, városi rendezvényekre.

A Csillag születik és a kezdeti sikerek

Tibor 2006-ban úgy döntött, hogy Budapesten keres munkát, fel is költözött és munka mellett folytatta a zenélést. Kisebb kitérők után, 2007-ben kezdett el dolgozni a Szerencsejáték Zrt.-nél, ahol sorsolási menedzser volt. Mellette működött a Soda Effect zenekar is. Nem sokkal Budapestre költözése után, az RTL Klub új tehetségkutató műsorába, a Csillag születikbe kezdtek el jelentkezőket toborozni. Tibor benevezett a műsorba. Az első élő adásban, az elődöntőben, a Your Song című Elton John dalt énekelte, a Moulin Rouge! című filmből. Mellyel a nézők szavazatai alapján továbbjutott, és a legjobb 12 produkció között folytathatta a versenyzést. Majd a döntő előtti adásban, az 5. helyen távoznia kellett a versenyből. Tibor a verseny során ismerkedett meg Janicsák Vecával, akivel azóta is jó barátságot ápolnak. A verseny újabb lökést adott neki, ekkor készítette el első demó-felvételeit, melyek közül az egyik (Aki végül karjába zár), a később megjelent albumán is szerepelt. Zenekarával tovább járták a klubokat és koncerttermeket, de a távolság véget vetett a bandának, és a Soda Effect zenekar végül 2009-ben feloszlott. Tibor egy időre felhagyott az énekléssel, és tovább dolgozott civil szakmájában.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

A 2011-es X-Faktor hozta meg számára a fordulatot

Tibor figyelemmel kísérte az X-Faktor első évadát, és 2011-ben ő is jelentkezett a tehetségkutató második évadába. Robbie Williams: I Will Talk And Hollywood Will Listen című dalával nagy sikert aratott a mentorok körében, majd a mentorházban Malek Miklós mentor választása alapján bekerült az élő show-ba. Így Gyurcsik Tiborral és Tarány Tamással ők képviselték a 25 év felettiek mezőnyét. A műsorban számos sikeres magyar és külföldi dalt adott elő, legnagyobb sikerei közé tartoztak: Queen – Somebody To Love, Friderika – Kinek mondjam el vétkeimet, Phil Collins – Against All Odds, Michael Bublé – Feeling Good, Katona Klári – Legyen ünnep, és Josh Groban You Raise Me Up című dalának magyar verziója, a Mit ér egy hang?. Tibor a verseny során egyszer párbajozott, ahol Lil C-vel szemben jutott tovább. Végül a 2011. december 18-i fináléban Muri Enikőt legyőzve, és a nézők szavazatai alapján ő lett az X-Faktor győztese. Mentora, Malek Miklós, a műsorban betöltött mentori tevékenysége során Tiborral érte el a legnagyobb sikert, a legjobb eredményt. Vastag Csaba 2010-es győzelme után ismét a 25 év felettiek közül került ki a győztes. 2011. december 19-én jelent meg Tibor első albuma, Az első X címmel, mely a műsorban elhangzott első 9 dalt és a Győztes dalt tartalmazta. A lemez dupla platinalemez lett, és 6 hétig vezette a MAHASZ-listát.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Lásd a csodát…

És mi, a közönség láttuk, láthattuk a csodát, amint egy tehetséges fiatalember elindul egy csodás karrier útján. 2012 januárjában Tibó stúdióba ment és elkezdett dolgozni az első dalán, mely Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Major Eszter szerzeménye. Óriási sikereket ért el a dallal, a dal rádiós premierje a Morning Showban volt, 2012. február 24-én, majd rá két napra, a televíziós premierjére pedig a Való Világ 5. döntőjében. A dal a rádiók egyik kedvence dala lett. Tibor a 2012-es erdélyi X-Faktor turnén adta elő a dalt először élőben, március elején. Ezt követően ismét stúdióba vonult, és Rakonczai Viktor producer segítségével dolgozni kezdett első önálló albumán. A lemez végül 2012. július 9-én jelent meg az iTunes-on, majd 2012. július 16-án kereskedelmi forgalomban, CD-n kiadva. A lemez első helyen nyitott a MAHASZ listán. Még ebben a hónapban, 2012. július 24-én debütált az első videóklip, a Lásd a csodát. A lemezt három, egymást követő élő koncerten, a budapesti Orfeum mulatóban mutatták be. A lemez következő kislemezsikere Janicsák Vecával közös duett volt, Ez az a perc címmel, mely Rakonczai Viktor, Rácz Gergő és Janicsák István szerzeménye. A dal a Csillag születik 4. döntőjében is elhangzott a két énekes előadásában, 2012. június 2-án, a lemez megjelenése előtt egy hónappal. 2012. október 13-án, az X-faktor-3. legelső élő adásában Tibor előadta a Forgószél vár című dalt, melyet korábbi mentora, Malek Miklós írt az énekes számára (Darius Lux és Szente Vajk mellett). 2012. december 15-én, Tibor ismét az X-Faktor színpadán állhatott, ahol Antal Tímeával, az egyik finalista énekessel adták elő a Lásd a csodát! című slágert.

2012. december 22-én került adásba az RTL II. műsorán Kocsis Tibor élő koncertje, Egy este Kocsis Tiborral címmel. A koncerten elhangzott a bemutatkozó album összes nagy slágere, többek között a Hagyjál! című dal, melyben Tibor duettpartnere Tóth Gabi énekesnő volt. A rajongók itt hallhatták először Tibor Meglepetés című karácsonyi dalát, és a Goldhand-del közös együttműködésből született dalt is, melynek címe: Save Me. 2013. áprilisától újabb kislemezdal jelent meg az Irány az élet!-ről, a Soha már, melyhez egy rádiós változat is készült a szerző, Szakos Krisztián által. A szöveget Szabó Ági írta.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Új holnap… a második nagylemez

2013-ban megszületett a második lemeze, Új holnap címmel, mely lemez az elmúlt két év összegzése volt. A korábban már nyilvánosságra került dalok szerepeltek rajta (pl. az Egy Este…-koncerten először felcsendült Meglepetés, az X-Faktorban elhangzott Legyen ünnep, a Goldhanddel közös U Saved Me, vagy a Legenda című műsorban elhangzott  Kovács Kati-dal, az Add már, Uram, az esőt!), de zömében új dalokat tartalmazott. A lemez címadó dala, az Új holnap először az X-faktor egyik vasárnapi adásában, 2013. december 1-én mutatkozott be. Ezzel párhuzamosan a lemez egy másik dala, a Helló Budapest! lett a Juventus Rádió azonos című reggeli műsorának indulója. 2013. december 15-én Tibor az X-Faktor döntőjén is fellépett a másik két győztessel, Vastag Csabával és Oláh Gergővel, ahol előadták A legszebb játék című dalt, melynek dalszövegét közösen szerezték. A lemez végül 2014. január 23-án jelent meg az iTunes-on és fizikai formában egyaránt.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Harmadik lemez és annak előfutára

2016 elején jelentkezett új videóklippel, mely a ‘Másolt kazetták’ című dalhoz készült. Ez a dal Tibor következő lemezének előfutára volt, ami 2016 őszén jelent meg ‘3’ címen. A lemezen olyan dalok szerepelnek, mint a ‘Chuck Norris’, a ‘Megtörik a jég’, és a Tibó által írt ‘Árnyékország’. Dalszerzésben olyan nevek voltak az előadó segítségére, mint Lotfi Begi, Molnár Tamás, Szepesi Zsolt, Havas Lajos, Csicsák Norbert, Rakonczai Viktor és Vödrös Márton.

Szárban sztár – 2016.

A 2016-os év egy újabb megmérettetést és nagyszabású tévés szereplést hozott, profi előadókkal és színészekkel karöltve. Tibor újra versenybe került, ahol a második helyen végzett.

Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Egy kis jelen

A Sose hidd el című dala után, 2021 tavaszán A Hazavár című dalban az énekes azt az érzelmes oldalát mutatja meg, amit legjobban megszokott tőle a közönsége.

„Több dal egységében gondolkodom mostanában. Nagyon megérintett a kapcsolatok személyes oldala, azok nehézségei, bizonytalanságai. Ez a dal azt a pillanatot ragadja meg, amikor minden a helyén van. A pillanatot, amikor tudjuk, hogy bármilyen nehézségen megyünk keresztül, van egy nyugodt, biztonságot nyújtó otthon, és valaki, aki hazavár.” Nyilatkozta 2021. tavaszán

blikk.hu

Boldog születésnapot és további sok sikert kívánunk!

Forrás / Borítókép forrása: wikipédia / A montázst a kulturnaplo.hu készítette, – Kocsis Tibor hivatalos facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?