You are currently viewing 85 éves lett az ország kedvence. Isten éltesse Pásztor Erzsi színművésznőt!

85 éves lett az ország kedvence. Isten éltesse Pásztor Erzsi színművésznőt!

Ma ünnepli születésnapját Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja.

Pápay Erzsébet néven, Budapesten látta meg a napvilágot 1936. szeptember 24-én.

A kép forrása: jozsefvaros.hu

Édesanyja fodrász volt. Újpestre járt általános és középiskolába. 1955-ben érettségizett, 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol az osztályfőnöke Szinetár Miklós volt, akit meghatározó mestereként tart nyilván a mai napig. A főiskolán változtatta nevét Pásztorra, hiszen Pápay Erzsiként már játszott színésznő Magyarországon.

A kép forrása: jozsefvaros.hu

1961 és 1964 között a budapesti Petőfi Színházban szerepelt, azonban az intézmény megszűnt. 1964-ben a szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott, ahova Berényi Gábor szerződtette, aki később a Játékszín igazgatójaként is többször meghívta a teátrumba szerepelni.

1965-1978 között a Pécsi Nemzeti Színház művésznője volt, 1966-ban született meg lánya, Holl Henriette. 1978 és 1983 között a Mafilm társaságához tartozott, majd hosszú évekig a Madách Színház művésze volt, ahol 1993-ban Kerényi Imre a Madách Színház akkori igazgatója a nyugdíjazását kérte. Nem maradhatott társulati tag, bár vendégként továbbjátszott a színházban.

A kép forrása: jozsefvaros.hu

2008-tól 2011-ig a Soproni Petőfi Színházban játszott, miközben Székhelyi József invitálására a Szegedi Nemzeti Színházban vendégszerepelt 2003 és 2008 között.

A kép forrása: jozsefvaros.hu

Az utóbbi években a Karinthy Színházban és a Játékszínben vállal szerepeket. 2003-tól a Turay Ida Színházban is játszik, ahol a Fergeteges látogatás című fergeteges darabot nemrégiben 2021. 09.11-én mutatták be. Zseniális alakítást nyújt, amiben egy nagyon energetikus édesanya és nagymama szerepét játssza, a lányát Détár Enikő alakítja.

A darab és a magánélet között párhuzamot érezni, hiszen a művésznő korábban úgy vélekedett; hogy Júlia unokája révén kaphatta, kaphatja meg magánéletében azt az elismerést, amelyre lányával kapcsolatban is mindig vágyott. A darabban is az unokájával való kapcsolata a szorosabb. Volt szerencsém a darabhoz, hatalmas szórakozást és kikapcsolódást nyújtott, szívből ajánlom mindenkinek.

A kép forrása: Turay Ida Színház

Az első házassága 6 hónapig tartott, Jászai László színésszel a főiskolán ismerkedtek meg. Második férjétől a szintén színész Holl Istvántól 21 év házasság után váltak el, annak alkohol problémái miatt. Egy lánya született 1966-ban, Holl Henriette, aki közel 30 évig Olaszországban élt. 2021-ben visszaköltözött Magyarországra. Két unokája van (Júlia és Áron). Angyalföldön él.

2018 elején megbetegedett, átesett több műtéten, kemoterápiás- és sugárkezelésen is. 2018 őszén visszatért a színpadra.

A kép forrása: Magyar Nemzet

Több mint 125 darabban láthattuk Őt eddig szerepelni, több mint 50 játékfilmben, közel 50 tévéfilmben, kiemelve a Szomszédok című sorozatot, ahol Janka néniként szerethette meg az ország. Jellegzetes, kedves és bájos szinkronhangját közel húsz sorozatban és közel negyven filmben hallhattuk vissza.

Jelenleg a Turay Ida Színházban a Fergeteges látogatás mellett, a Játékszín béli Nyolc Nőben is rendszeresen láthatja a nagyérdemű közönség.

Boldog születésnapot kívánunk Művésznő! Jó egészséget és további sok sikert Önnek!

Forrás / a borítókép forrása: wikipédia / Turay Ida Színház

Vélemény, hozzászólás?