You are currently viewing Menopauza, a Játékszín legmenőbb (hő)hulláma

Menopauza, a Játékszín legmenőbb (hő)hulláma

Csodás alkotás, még csodásabb szereposztásokban

Amikor 2018 őszére, az első előadások egyikére, jó szemfüles módjára sikerült időben és gyorsan jegyet kapni, még csak sejteni lehetett, hogy az előadás kitűnő szereposztásának köszönhetően, szükség lesz minden hasizmunkra a sok-sok nevetés végett. És valóban, ez nem is lett másként. Nem tudtuk pontosan mire megyünk, de tudtuk, hogy zenés és vidám, valamint azt, hogy a címét tekintve nem mindennapi – illetve, talán mégis – témát dolgoz fel, érdekes és különleges szemszögből megközelítve.

A legjobb és legkedvesebb barátainknak szeptemberben volt az esküvőjük, és mivel ők is imádják a vidám darabokat, őket is megleptük két jeggyel, amolyan kiegészítő nászajándék gyanánt. Az említett „szemszög” vidám volt és vicces, olykor édesen keserű. Teli-teli vidám zenékkel, világslágerekkel, zabolátlan humorral, szórakoztató, néhol váratlan fordulatokkal és jelenetekkel, látvánnyal, fényekkel, valamint csodálatos kosztümökkel/jelmezekkel kiegészülve. Imádott színésznők, szuper alakítások színesítették a közel két és fél órát…

A zenés darab négy középkorú nőn, négy csodálatos díván keresztül mutatja be, a minden változókorú nőt érintő tabu témát. A témát, ami a darab megközelítésével lehet akár nem tabu is… A témát, amit lehet más megvilágításból is tekinteni, felfogni és megélni. A témát, ami – lássuk be – az urakat is érinti, csak a másik oldalról. A darab bemutatja a változókorral járó nehézségeket, a változás elfogadást és az ez irányú elmúlás csipetnyi ízét is…

Ezt a színdarabot a férfiaknak is látni érdemes, hiszen pontosan megmutatja – ugyan vicces köntösbe öltöztetve -, azt az érzést, amit a változókorban lévő hölgy embertársaink élnek meg. A darab láttán a való életben, talán a férfiak is jobban átérezik a partnerük ez irányú, a változással járó vívódásait, napi csatáit. A hölgyeknek meg segít a felkészülésben, a változás megélésében és elfogadásában. A „Menopauza” egy sokkal vidámabb megközelítésű és modernebb felfogású mederbe tereli ezt az élethelyzetet, életszakaszt.

A zenés darab, napjainkban, egy New York-i pláza osztályain játszódik, szinteket haladva, mind a történetben és mind az áruházi osztályokon keresztül. A világslágerekre íródott magyar dalszövegek humora, szabad szövege, a szextől elindulva a menopauza tünetein keresztül szól a hőhullámokról, az elhízásról, az álmatlanságról és a depresszióról.

Ráérő idejükben a négy főhősnőnk céltalanul bolyong a plázában. Járják a különböző osztályokat, a divat osztályon át a fehérnemű osztályon keresztül a sportosztályig, majd a kávézóig. A négy, teljesen különböző karakterű középkorú nőben, semmi hasonlóság és közös nincs, csak egyetlenegy valami van, a változókor! Plázabéli útjuk már a darab elején keresztezik egymást, egymásba botlik a háztartásbeli asszony, az ezoterikus nő, a celeb és a topmenedzser hölgyemény. Együtt róják az áruházi útjukat, melynek rajtuk kívül mindvégig főszereplője, vagy inkább szlogenje lesz a „hőhullám”...

Tapasztalatokat cserélnek, dalban mondják el, melyikük hogyan éli meg a változást. Van, aki a test változásairól, van, aki az elmagányosodásról, van, aki a depresszióról, van, aki az elmúlásról és a fiatalságról énekel. Csak egy-egy drámaibb pillanat és dal látható, hallható. Retró világslágerekre épül a musical. A poptól, a rockig, például Baccara-tól, Brenda Lee-n át az ABBA-ig és az AC/DC-n keresztül. A dalokra íródott vicces magyar szövegektől, szem nem marad szárazon és egy hasizom sem marad mozdulatlan.

A csodálatos énekhangok és dalok mellett, a prózai alkotások is maradandót és nagyon vicceset nyújtanak a nagyérdemű közönség számára. Nagyszerű szereposztásban látható a darab. Az indulás óta a szereposztás kettős-re változott. A darab a Játékszinben látható, Tallós Rita rendezésében készült.

A szürke hétköznapok csodás kikapcsolódása lehet a Menopauza, csak kapjál jegyet rá…

Szereposztás:

A profi: Hernádi Judit

A vega: Szulák Andrea/Falusi Mariann

A celeb: Tóth Enikő cover Szőlőskei Tímea

A hátébé: Náray Erika cover Szőlőskei Tímea

Képforrás: jatekszin.hu

Vélemény, hozzászólás?