You are currently viewing „Linda” 65. éves lett! Isten éltesse Görbe Nóra színésznőt!

„Linda” 65. éves lett! Isten éltesse Görbe Nóra színésznőt!

Ki ne emlékezne Veszprémi Lindára és az Ő Babettájára, valamint a klumpájára? Na és persze a jellegzetes taekwondós kiabálásra, az „Ijjjáááá…”-ra. Vagy éppen a filmbéli édesapjára, a Nemzet Színészére, Bodrogi Gyulára, valamint az Ő kedvesére, Pécsi Ildikóra. Emlékszem a Linda – Zöld öv kazettára is, amit mint a messiás úgy vártam, és a karácsonyfa alatt meg is leltem, 1985 karácsonyán.

Linda, azaz Görbe Nóra, ma ünnepli a születésnapját. 1956. szeptember 3-án, Debrecenben látta meg a napvilágot. Édesapja Görbe János, Kossuth-díjas színész nyomdokait követve, Nóra is színész lett. Édesanyja, Megyeri Éva pedagógusként dolgozott.

A kép forrása: fortepán

Gyermekkorában balettozni és ritmikus sportgimnasztikára járt. A zenei általános iskolát követően, egy nyelv tagozatos gimnáziumban folytatta a tanulmányait. Majd 1975–1979 között, a Színház- és Filmművészeti Főiskola dráma szakán tanult, Horvai István és Kapás Dezső osztályában. 1979–1986 között a Mafilm társulatának tagja volt. 1981 óta taekwondózik, zöld öves taekwondós. A nyolcvanas években énekelt az R-GO és az Első emelet együttessel is. 1990–2003 között a Bojtorjánnal.

Két gyermeke született, 1983-ban Anna lánya, 1989-ben pedig Márton fia, Gát György rendezőtől. 2006-ban férjhez ment dr. Ormos Péterhez, aki 2016. augusztus 14-én elhunyt. Több mint húsz színházi szerep, több mint 10 játékfilm és több mint 20 tévéfilm van a háta mögött. Több szinkronszerepe is volt, tíz nagylemeze mellett, két kislemeze is megjelent.

A kép forrása: origo

Műsorvezetőként is kipróbálta magát, a Vasárnapi Turmix és a 112 című műsorokban.

Vendégművészként fellép többek között a Veszprémi Petőfi Színházban, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Játékszínben, a Vidám Színpadon, valamint az Újpest Színházban.

Boldog születésnapot és további sikereket kívánunk!

Forrás / A borítókép forrása: wikipédia / nlc.hu

Vélemény, hozzászólás?