You are currently viewing Kutyavilág, avagy gazdinak lenni csuda jó -2.

Kutyavilág, avagy gazdinak lenni csuda jó -2.

2. rész

Minden velük töltött perc ajándék

(…) Három év telt el…

Emma óriási és önzetlen szeretete, a bájos lénye, rengeteg örömöt, boldogságot és egy új időszámítást hozott el az életünkbe. Bár pótolni a veszteségeket ő sem tudja, de enyhíteni mindenképpen. A labrador rettentően okos, tanítható és szófogadó természetű. Minden vele töltött perc egy óriási ajándék. A labi, kedvessége, ember és állatszeretete lehengerlő, az intelligenciája kimagasló. Igyekszünk úgy alakítani a szabadidőnket, hogy neki és a társának, Pannának – aki egy nyolc éves menhelyes kutyus -, minél több idő jusson belőle. Évek óta velük megyünk nyaralni a Balatonra, nagyokat fürdőzünk együtt, imádják a vizet. Kirándulunk és az éttermes kiruccanásokat is úgy válasszuk meg, hogy vihessük őket is magunkkal.

Panna és Emma

A kutya, a megtépázott szívek legjobb gyógyszere

Felelősségvállalás és sok lemondás…

Szóval a kutya egy csodálatos kincs, minden magányos, vagy megtépázott szív legjobb gyógyszere és terápiás hatása. A kutyád biztos, hogy mindig a támaszod lesz, nem nézni, hogy lent, vagy fent vagy. A kutya hűséges társ és barát, aki, ha hazaérsz, örömmel, kezdetben néhány lehetséges összerágott tárggyal és cipővel vár majd téged. A kutyatartás egyben egy óriási felelősség, jó esetben több, mint egy tizenéves elkötelezettség, költség, sok lemondás, de még több odaadást jelent.

Emma és a hűség

Fontos kérdések a kutyaválasztás előtt

Menhelyen élő kutyus mérlegelése

Mielőtt kutyát választanál, érdemes felkeresni több menhelyet, ne kapkodd el a döntésedet, ne „csak” szerelemből válassz! Ha már felnőtt vagy serdülő kutyusról van szó, érdeklődj a választandó kutyus előéletéről! Ha esetlegesen ismert, akkor a korábbi gazdái felől, a kutya természetéről, szokásairól (Szereti-e a gyerekeket? Kijön-e más kutyákkal és cicákkal? stb,), kérdezz rá az idegrendszerére (Fél-e a durrogtatástól, tűzijátéktól, lövéstől, esernyőktől, zacskócsörgéstől? stb.)! Érdeklődj a mozgásigényéről és az esetleges ismert betegségeiről, annak havi költségeiről, mert ugye ez sem egy utolsó szempont! A mentett, felnőtt kutyáknál lehetnek beidegződött rossz szokások és félelmek, amit idővel és sok türelemmel enyhíteni vagy akár megszüntetni is lehet. A kölykök nevelhetősége és beilleszkedése egyszerűbb, ha az előzményekben nem sérültek a kiskutyák. Ellenkező esetben ott is sok türelem kell! A mentett egykoron menhelyen élt kutyusok hálája végtelen és csodálatos.

Panna, egykor a menhelyen, a Szentendrei Árvácskában

Fajtiszta kutyus választása

Ha fajtiszta kutyust szeretnél, több forrásból olvass el fajtaleírásokat! Nézz utána az adott fajta szokásainak, a természetének, habitusának, idegrendszeri tapasztalásoknak! Informálódj a kutyafaj taníthatóságáról, esetleg öntörvényűségéről! Fontos, hogy a kapott információk birtokában, összepasszítható-e a Te elvárásaiddal, a kutyától várt elképzeléseiddel, céljaiddal, az életviteleddel és szokásaiddal az adott fajta. A választás előtt tanácsolom a fajtamentő egyesületek kínálatát végigböngészni, ezután a megfelelő tenyésztőket felkeresni és több csatornán leinformálni.

Drágább a leves, mint a hús

Nem érdemes a szaporítókat szaporítani! A kiskutyák mindenhol egyformán édesek és aranyosak, csak a költségükben van nagy eltérés. Egy tenyésztő foglalkozik a kutyák felmenőivel, a genetikájukkal, kemény költségek mellett szűrik és szemléztetik, kiállításokon versenyeztetik a szülőket, megfelelő időre pihentetve a mama kutyákat a két ellés között. Ezért a tenyésztők borosan megkérik a kölykök árát. A „kutyagyáros” szaporítók ezeket a körülményeket nem tudják vagy akarják biztosítani, nem fordítanak tetemes költségeket a szülőkre és a szűrésekre, így a kölykök is sokkal kedvezőbb áron érhetőek el. Mivel nem szűrtek a kutyusok, így sokkal nagyobb eséllyel betegednek meg a kiskutyák, amely betegségek gyógykezelésének a költségei – ha egyáltalán gyógyítható, kezelhető és szinten tartható a kutya állapota – vagyonokat és a törzskönyves kutyakölykök árának többszörösét viszik el. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy borzasztó a kis kedvencünk szenvedését látni és asszisztálni hozzá.

Emma még a szülői házban

Aki a kutyatartás mellett dönt, úgy tegye, hogy minél több időt tölthessen a kedvencével. Ehhez ma már számtalan kutyabarát hely, program, kutyás szállás és nyaralás létezik.

Cserébe a legőszintébb és a legodaadóbb barátaink és társaink lesznek!

Gazdinak lenni csuda jó!

Itt olvashatod az első részt: Kutyavilág, avagy gazdinak lenni csuda jó – 1. rész

Vélemény, hozzászólás?