You are currently viewing „A retró nyomában . . .”

„A retró nyomában . . .”

Mi a retró?

A retró szó bejövetele és használata (egy kis plusszal / mínusszal) az ezredforduló környékén jött el kicsiny kis hazánkba. A szó eredete latin, jelentése; -azelőtt (azelőtti idő), -hátra, -hátrafelé, -hátul, -vissza, -visszafelé (-visszafele idő). Összefoglalva: a múltbéli divat vagy szokás szerinti múltba való visszatekintés. Magyarán a retró szóval visszaugrunk az időbe, a „letűnt korok” mindennapjaiba. Magát a retró szót, stílust, kiválóan lehet alkalmazni a régi tárgyakra, bútorokra, ruhákra, dalokra, előadókra, kifejezésekre és szokásokra, ételekre, helyekre és műszaki eszközökre. Lényegében bármire, ami régi vagy régebbi múltból köszön vissza ránk.

A retró szó divat lett

Bevallom, kezdetben nekem ez a szó elég idegen volt, nem igazán szerettem és nem is nagyon használtam, de az évek alatt igen jó barátok lettünk. Miután betöltöttem a 40. életévemet, én magam is retró lettem – bár nem érzem magam öregnek -, mégis vigasztal az, hogy a retró nem fog kimenni a divatból, tehát a rosszabb napjaimon – ami szerencsére nem igazán van – ehhez tartom magam. 🙂

Időbéli behatárolás

Eredetileg a retró stílus időszaka az a 60-as, 70-es évek és 80-as éveknek az első felére tendálható időszak. De nagyon érdekes az, hogy az évek haladásával ez az időintervallum folyamatosan tolódik kifelé, a későbbiekben az időbehatárolás végét már a 2000-es évek jelentették.

Fura, de mára inkább úgy értelmezzük a retró fogalmát, hogy szinte minden retró, ami a 10-15 évvel ezelőtti időszak divatja. Ez alapján az akkori kor (2005-2010. év) sikeres magyar sztárjai és előadói, mára már a retró kategóriát képviselik, a dalaikkal, slágereikkel együtt.

Retró vs. Nosztalgia

A retró szó megjelenésével a nosztalgia szó használata szinte teljesen el is tűnt, még ha a jelentésük nem is ugyanazt jelenti. Régen voltak nosztalgikus dalok, nosztalgia klubok és bulik, de mára ezek a kifejezések lecsengtek, ma már egy ilyen elnevezésű rendezvény is furán hangzana. Talán a fiatal generáció már nem is tudja a szó jelentését, vagy ha tudja, bizonyára nem használja. A nosztalgia szó jelentése: erős vágyakozás a múltbeli értékek után, a korábbi évek elmúlt és kedvenc kedvteléseinek a felidézésére, újraélésére szolgáló kifejezés volt.

A retró szó, sokkal jobban összefoglaló, jobban használható mindenre; egy régi divatú ruhára, cipőre, a hétzenés kvarcórára, kvarcjátékokra, tamagoccsikra, szódásszifonra, szamovárra, tejes és teás kannákra, a kocka Ladára, de az iskolaköpenyre, vagy a búgócsigára is. A ma már nem használt kifejezésekre is remekül illeszthető, mint például: „Tiszta udvar, rendes ház!”, „Házalás és koldulás tilos!” stb.

A divat ismétli önmagát

Sokszor újra divatba jönnek az egykor oly divatos, majd ó divatúvá vált frizurák, kontyok, formák és színek, kalapok, sapkák. Itt említeném meg a svájci sapkát, ami mostanra talán Szandi sapka lett, vagy akár a surda kalapot, amely legelőször az 1920-as években, a hölgyek körében hódított, majd a 60-as években visszatért. Különböző színekben és anyagokban jött újra divatba, és mostanság újra népszerű, de mostanra talán a praktikussága az elsőrangú, a nyári időszakban és a nap elleni védekezésben. Ez a kalap – amit én csak Sebaj Tóbiás kalapnak hívok – egyáltalán nem csinos és még jól sem áll a fejeken, de a praktikum miatt mégis szerethető darab.

A retrót egy régi korszak ízlése és divatja hozhatta létre. . .”

Összefoglalva, a retró szó jelentése és maga a retró „stílus” huszonéve nem megy ki a divatból és talán nem is fog, mert a divat egy állandó körforgás, állandóan visszatér és ismétli önmagát.

Egy másik értelmezésben, a retró egy olyan új és talán a legújabb alkotás, amelyet egy régi korszak ízlése és divatja hozott létre. A retró stílusok, nem csak a ruha, a bútor, a színek és formák egykori divatján keresztül térnek vissza a jelenünkbe, hanem más művészeti és kulturális kifejezéseken keresztül is, mint mondjuk a zene, a színház és a mozi, a dekoráció, a tervezés és az építészet területein keresztül is.

A retró jó, a retró maradandó, a retró vélhetően nem megy ki a divatból…

Nos tehát retróra fel! 🙂

Vélemény, hozzászólás?