You are currently viewing Mély gondolatok a barátságról III.

Mély gondolatok a barátságról III.

Barátság hétvége, a barátság világnapja alkalmából

3. fejezet

Pénteken indult, szombaton folytatódott, és a mai napon zárul a barátságról vélt gondolataim tolmácsolása. A mélyebb hangvételű -háromrészesre nyúlt-, kicsit „szárazabb” írás, komolyabb íraskörnyezetet kívánt meg. Bízom benne, hogy sokakat megérintett az iromány. Fogadjátok szeretettel a 3. és egyben záró fejezetet.

A barátság törékeny

Kényes és kissé bonyolult dolog a barátság, érteni, érezni és ismerni szükséges a másik felet, a barátunkat.

Mit tegyünk, ha kevésnek érezzük a barátunk támogatását, vagy a jelenlétét a bajban, vagy egy-egy mélyebb szituációban? Nyeljünk egyet és menjen minden tovább ugyanúgy? Nem! Azt egyáltalán nem javasolnám, hiszen ilyenkor már bennünk megváltozik, elszakad valami, amit vagy tudunk kezelni, vagy nem. De mit tegyünk? Kerüljük a másikat, finoman zárjuk ki az életünkből? Ez sem jó megoldás, szükséges inkább megbeszélni és lehet, hogy kapunk rá valami jó és hihető magyarázatot. De az is lehet, hogy azt nem fogadjuk el, ilyenkor jön az összeveszés, az életünkből való kizárás, jobb esetben az átértékelés és a másik polcra való áthelyezés. Ez utóbbi nem könnyű, egy hosszabb folyamat, de ha már annyi minden – közös múlt – van mögöttünk, hasznos lehet a mérlegelés. Nem biztos, hogy érdemes végleg lezárni és az ablakon kidobni azt a régi barátságot. Aztán ki tudja? Lehet, hogy az idő, a tettek és a másiktól érkező bizonyítási vágy, az új helyzetek, az újabb és közösen megélt mélységek, engedik visszahelyezni a régi barátot a régi polcra vagy a régi belső körbe.

Az én nézetemben, az, aki egyszer már bizalmat vesztett, az csak nagyon sok „munkával”, idővel, tettel és gesztussal nyerheti vissza azt.

Átutazók vs. Élethosszig tartó barátságok

Vannak átutazó barátok és lehetnek élethosszon át tartó barátságok is. Vannak emberek, akiket – okkal, de akár ok nélkül is – egy-egy életszakaszunkba rendelt mellénk a sors, hosszabb vagy rövidebb időre, legyen az barátság, haverság vagy az ismeretség bármely formája, pl. óvoda, osztály vagy csoporttárs, kolléga. Ezek lehetnek, az arra az adott időszakra szóló ismeretségek és barátságok, de lehetnek ebből hosszabb vagy élethosszon át tartó kapcsolatok is.

Egy barátság szorossága vagy lazasága nem végig egyforma, az hullámzó és változó is lehet a hosszú évek során. Ez függ az élethelyzetünktől és a közöttünk kialakult fizikai távolságtól is. Nem a kilométerek, hanem az évek, az emlékek száma és minősége számítanak. Mindenkinek alakul és épül, változik az élete, férjhez megy, megnősül, gyereket szül stb. Ezek mind kihatással lehetnek a barátság minőségére és a kapcsolattartás rendszerességére.

Karmikus találkozások és kapcsolatok

Léteznek karmikus találkozások, amikben van, aki hisz és van, aki nem… De szerintem (is) léteznek. Lehet olyan múltbéli személy, akivel akad még régi – előző életünkből származó -, le nem rendezett történetünk és dolgunk. Pl.: megbántottuk, megkárosítottuk, megbecstelenítettük, tönkretettük, megcsaltuk, oktalanul elhagytuk vagy netán meggyilkoltuk őt, valamelyik korábbi életünk során. Most, ebben az életünkben – valószínű, hogy más szerepben – újra dolgunk van az illetővel, lehetőséget kapunk a régi szituáció megoldásra, tisztázásra.

Záró gondolatom

A barátságról és az emberi kapcsolatokról szőtt gondolataim, a saját tapasztalataimból és tanulásaimból összegzett és kialakult vélemény. Úgy gondolom, ezek a vélemények hasznosak és tanulságosak lehetnek mások számára is, ezért mindenképpen fontosnak tartottam az ez irányú kitárulkozásomat. Bonyolultak az emberek és az emberi kapcsolatok. Különbözőek vagyunk, más-más értékrendekkel bírunk, melyeket nem egyszerű összehangolni. Egy azonban biztos, az ember, társas lény és alapesetben – ha az élet nem tépázta meg nagyon -, szeret szeretve lenni és szeret szeretni!

Boldog, szeretetteljes barátságokat, őszinte és értékes emberi kapcsolatokat kívánok mindenkinek!

Madler-Nagy Péter

Ui.: Ezúton köszönöm az évek óta tartó, őszinte és igaz barátságodat Lajter-Kovács Kitti! 💝 És természetesen köszönöm az összes barátom szeretetét és létezését…! 💖

Vélemény, hozzászólás?