Tél

Tél plakátVágy. Férfi és nő. Töménytelen vágy és megmagyarázhatatlan fizikai vonzódás egy ismeretlen ember iránt. Egy találkozás története. Háttérbe szorul a család, nem számít a munka, értelmét veszíti a hűség fogalma. Csak a vágyakozás marad. Egy parkban vagyunk. A nő kissé lecsúszott, és erősen ittas. A férfi üzletember fazon, sikeres. Találkoznak. Különböznek. Végül együtt mennek a hotelbe. A férfi üzleti tárgyalásra jött, de nem megy el. Várja a család, de nem megy haza. Marad, és várja a nőt. Az ismeretlent. Minden nap a parkba megy, hátha újra összefutnak. Megint találkoznak. Megint együtt mennek a hotelbe. Egyikük sem akarja ezt a kapcsolatot, mégsem tudnak tenni ellene semmit. A vágy nagy úr. El akarnak utazni. Ketten. Már nem ismeretlenül. Távol eddigi életüktől.

Jonn Fosse Tél című műve két egyszerű ember történetét meséli el egy nem egyszerű világban. Egy történetet, mely mindegyikünkben ott rejtezik az újrakezdés iránti vágyról. Ki bevallja, ki pedig mélyen magába rejti.

Fosse kortárs norvég drámaíró, talán az egyik legsikeresebb. Darabjainak nagy sikere van, szívesen és sikeresen játsszák a színházak, pedig kevés szereplős, lassú tempójú, kevés történéssel átszőtt művekről van szó. Mégis van valami varázslatos ebben a csendes, a költészetre és a zenére épülő világban. Szinte már intim. Csak a néző van, és a történet. Nem zavar semmi. Nem befolyásol a látszat és a csillogás. Helyette az érzékelhetetlen, de érezhető momentumok kerülnek előtérbe. Minden az emberi kapcsolatokról szól. Az összefüggések folyton változnak, mégis olyan egyszerűnek tűnnek.

A darabot most a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Magyar Színház közösen állította színpadra. A nőt Mészáros Sára, a Csiky Gergely Színház kiváló színésznője alakítja, míg a férfit Őze Áron, a Magyar Színház közkedvelt direktora formálja meg. Az érdeklődők felváltva lehetnek részesei a történetnek a Csiky Gergely Színház Stúdiójában és a Magyar Színház Sinkovits Színpadán. Minden bizonnyal még a jövő évadban is.

Szöveg: Kultúr Napló
Plakát: Magyar Színház
A Magyar Színház 2014. május 9-i előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?