Kátya Úrnőm

Tompos Kátya & Alföldi RóbertPuskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója biztosan a nagy siker reményében tűzte műsorra a színház új bemutatóját, a My Fair Lady című klasszikus musicalt. De arra talán maga sem számított, hogy már a bemutató előtt sikerül összeomlásig terhelni a színházak országos jegyértékesítő rendszerét. Tompos Kátya és Alföldi Róbert kettősére csaknem hisztérikusnak mondható érdeklődés mutatkozik, és ez még csak a kezdet. A darab olyan, hogy akár Webber tollából is származhatna, csak attól még sokkal jobb. Na jó, össze sem lehet hasonlítani.

Eliza Doolittle (Tompos Kátya), a szegény, rongyos virágáruslány egy este belebotlik a különc nyelvészbe, Higgins professzorba (Alföldi Róbert), aki könnyelműen fogadást köt: a lányból hat hónap alatt hercegnőt farag. A csodálatos átváltoz(tat)ás kemény munka mindkettejük számára, ám végül lehet, hogy a tanítvány felülmúlja mesterét.

George Bernard Shaw (Pygmalion) fanyar-szellemes példázata a férfi és a nő örök párviadaláról Alan Jay Lerner dalszövegeivel és Frederic Loewe csodálatos zenéjével az egyik legszebb és legnépszerűbb musical. A Centrál Színház My Fair Lady-je friss, szenvedélyes hangnemben meséli újra az ősi mesét, ugyanakkor klasszikus kiállítású előadás káprázatos látványvilággal és nagyzenekari hangzással.

Alföldi Róbert felbukkanása egy zenés darabban már önmagában is különleges, hiszen nem igazán az énekhangjáról ismerjük. Ennek ellenére nem okoz csalódást, mert becsülettel elénekli a rá kiszabott penzumot, és jelzés értékkel még táncol is egy keveset. Higgins professzor karaktere, a maga elviselhetetlen természetével épp olyan jól áll Alföldinek, mint a szerephez tartozó frakk viselet.  Alföldi nem a megúszásra játszik, sokkal inkább hitelesen igyekszik megmutatni Higgins legfontosabb tulajdonságát, az önző és gyerekes, másokon szó nélkül átgázoló, elkényeztetett zsenit. Alföldi és Puskás közös munkájának csúcsa, hogy a darab végére e tulajdonságok megtartása mellett sikerül a professzor hirtelen támadt érzelmességét is hitelessé tenni.

Tompos Kátya Elizája annyira zseniális, hogy az már felér egy jutalomjátékkal. Kátya énekhangját nem csak a színpadról, de koncertekről és filmről is ismerhetjük. Nem okozott meglepetést, hogy kellemes, szép énekhangjával tündökölni fog egy zenés daarabban. De az, hogy cockney csatornavirágként és öntudatra ébredő dámaként is ilyen természetesség jellemzi játékát, már nem volt ennyire egyértelmű. Tanítani való játékfegyelem, imponáló színészi intelligencia és könnyedség jellemezték alakítását. Az előadás végére megtapasztalhattuk, miként teljesedik ki egy igazi nő.

Baráthy György magyarítása, az Alfred Doolittle szerepében látható Magyar Attila megszokottan harsány játéka csak tovább fokozták, hogy egy igazán élvezetes este élményével távozhasson a szerencsés közönség. Legközelebb talán másoknak lesz szerencséje…

Szöveg: Kultúr Napló
Fotó: Centrál Színház
A Centrál Színház 2016. október 12-i My Fair Lady előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?