Jó emberek

JóemberekMargie Walsh hétköznapi nő. Jelentéktelen, az utcán észre sem lehet venni. Margie Walsh nem mindennapi nő. Egész életében kemény és hősies küzdelmet folytat, csupán a túlélésért. Margie komoly útravalót kapott az élettől. Mindig keményen dolgozott, ráadásul van egy súlyosan fogyatékos lánya, akiről gondoskodnia kell, és ezáltal még sokkal kiszolgáltatottabb. Túl van az ötvenen, és épp kirúgták a munkahelyéről. Megbízhatatlannak bélyegezték késései miatt, pedig csak a beteg gyermek felügyeletét nem sikerül megoldani egyedül. Ha nem talál munkát, nincs ami megállítsa, és tovább csúszik a lejtőn. David Lindsay-Abaire színdarabja Dél-Bostonban játszódik, de nem nehéz bele látni, hogy akár itthon is történhetne. A Centrál Színház ősbemutatóját 2014. november 28-án láthatta a közönség.

Amerikában sokan úgy tartják, hogy bárki elérhet bármit, csak elég keményen kell dolgoznia érte. Általános az a tévhit, hogy ha valaki rossz anyagi körülmények között él, annak csak és kizárólag ő maga lehet az oka. Csak azért lehet, mert rossz döntések sokaságát hozta meg, és már nem képes ezen felülkerekedni. Pedig sokan vannak olyanok, akik mindig keményen dolgoztak, nagyon hittek és akartak, ráadásul még jók is voltak, de ez is kevésnek bizonyult. Nem vitás, hogy keményen kell dolgozni, de ez nem mindig elég. Szerencse, és főleg lehetőség is kell. Na és persze tapasztalat, hogy az ember ne sétáljon el a lehetőségek mellett, és talpraesettség, hogy tudjon is mit kezdeni velük. Ez nem könnyű, ha mellette fizetni kell a rezsit, el kell látni a családot, gondozni kell a gyereket. Nem lehetetlen, de nem is magától értetődő.

Margie (Básti Juli) története kiváló példa arra, miként indul csatába egy anya, amikor már nem csak az a tét, hogy a számlákat tudja-e fizetni, hanem hogy beteg gyermekének jut-e ennivaló, vagy egyáltalán lesz-e fedél a fejük felett. Úgy tűnik, éppen kapóra jön, hogy a sors elé sodorja tinédzser kori szerelmét, Mike-ot (Szervét Tibor), aki talán az egyetlen az ismerősök közül, akinek sikerült kitörni a telepről, hiszen orvos lett, puccos magánrendelője van, és láthatóan nem szenved hiányt semmiben. De a köztük lévő hajdani kapcsolatból maradt még valami? Vagy az évtizedek és az eltérő társadalmi körök hatására csupán idegenként szembesülnek egymással és a múltjuk árnyaival? Margie ténykedései nyomán gondosan kimunkált álarcok hullanak a porba, régi titkok kerülnek a felszínre. A cél érdekében Margie arra sem rest, hogy Jean (Pokorny Lia) tanácsára hazudjon Mike-nak arról, hogy talán a gyermek nem is koraszülött volt, és ezáltal a valódi apa Mike lehet. Nem okoz gondot, hogy ezáltal esetleg tönkre teheti Mike kapcsolatát, de a lakbért ki kellene fizetni, Dottie (Szabó Éva), a főbérlő már nagyon türelmetlen. Vagy talán Margie éppen most mond igazat, és korábban kegyes hazugságával védte Mike-ot? Kate (Parti Nóra), Mike felesége kezdetben Margie pártját fogja, még saját férje ellenében is. Aztán amikor kiderülni látszanak a hazugságok, együttes erővel kerülnek szembe Margie-val. Végül pedig onnan jön a segítség, ahonnan nem is várná. Stevie (Rada Bálint) nyújt segítő kezet, aki Bingo nyereményéből fizeti ki Margie elmaradt lakbérét. Stevie, aki Margie főnöke volt a szupermarketben, és aki a darab kezdetén kirúgta őt megbízhatatlansága, késései miatt.

A téma meglehetősen szívbe markoló, a történet viszont sodró lendületű. A nézőtér elsötétítésétől fogva nem telik el két perc, és a néző máris a történet legsűrűbb közepében találja magát, szinte a történet részesévé válik. A komoly téma ellenére a párbeszédek szellemesek, humorosak, ami nagyban segíti a gondolatok könnyed befogadását, és szórakoztató estét ígér a közönségnek. A jól kitalált díszlet Zelenka Nórának, valamint a színház igazgatójának, Puskás Tamásnak köszönhető. Nagyon jól ábrázolja a különböző élettereket, anyagi helyzetet, de még a szereplők jelleméhez is sok információval szolgál. Az előadást Puskás Tamás rendezte.

Szöveg: Kultúr Napló
Fotó: Centrál Színház / Horváth Judit
A Centrál Színház 2014. november 28-i bemutató előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?