Isten pénze

Isten pénze musicalIgazi karácsonyi darab bemutatójára került sor a Budapesti Operettszínházban november végén. A Charles Dickens Karácsonyi ének című kisregényéből készült Isten pénze musical mondanivalója nem csak Karácsony közeledtével aktuális, de ilyenkor még jobban felerősödnek a szeretet és a pénz körül forgó gondolatok. A színház a karácsonyi előadásokon ezzel a darabbal várja a nézőket.

A 170 évvel ezelőtt írt mű, és így a musical főhőse is Ebenézer Scrooge, a lelkileg teljesen sivárrá vált, idősödő milliomos üzletember. Valójában egy uzsorás, akinek életét annyira kitölti a pénz, hogy még karácsonykor is csak az üzlettel van elfoglalva. Nem segíti a szegényeket, mert meggyőződése, hogy azok megérdemlik sorsukat, mindenről csak maguk tehetnek. A társadalomra is a természet törvényeit tartja érvényesnek, ez alapján pedig a gyengéknek pusztulniuk kellene.

A történet időpontja Karácsony napja. Illetve nem is egy, hanem több Karácsony. Ezt a velejéig romlott embert ekkor látogatja meg halott üzlettársának szelleme, aki nevelési célzattal időutazásra invitálja életének korábbi, majd pedig későbbi szentestéire. Scrooge elmúlt karácsonyai filmként peregnek le szemei előtt és emlékeiben kalandozva eszébe jut, hogy mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, amiért lelkesedni tudott.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi zenés darabja a legtöbbet játszott musicalek listáján is előkelő helyet foglal el. A mostani előadásra Tolcsvay László elkészítette a mű élő zenekarra hangszerelt változatát, így igazi újdonsággal találkozhatott a bemutató közönsége. A képi világ pedig a modern technika segítségével egy légies szellemvilágba kalauzolja el a nézőket, ahol megszűnik a tér, és értelmét veszíti az idő. A múlt, a jelen és a jövő együtt, egyszerre létezik. A múlt emlékei keverednek a jelen valóságával és a jövő árnyékvilágával, hogy együttesen mutathassák meg, kik voltunk, kik vagyunk, kivé válhatunk.

Az Isten pénze egy látványos táncokkal és fantasztikus képi világgal megelevenített időutazás, egy történet arról, hogy megjavulhat-e egy elveszett lélek. Egy legendás karácsonyi történet, amit mindenki ismer, most egy kicsit új köntösben. Az előadást kettős szereposztásban játsszák a Budapesti Operettszínház kedvelt művészei. A darabot Somogyi Szilárd rendezte.

Szöveg: Kultúr Napló
Plakát: Budapesti Operettszínház
A Budapesti Operettszínház 2014. november 30-i bemutató előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?