Doktornők

Doktornők - Turay Ida Színház1914. decemberében járunk, néhány hónappal az első világháború kitörése után. Egy tábori kórházban dr. Hugonnai Vilma, az első magyar doktornő és fiatal doktornőkből, ápolónőkből álló segítői csapata a frontról folyamatosan érkező sebesülteket gyógyítják. Karácsony napján megrendítő hírt kapnak a kinti világból: a katonák elhagyták lövészárkaikat, és egymást ölelik, illetve ajándékozzák a semleges zónában.

Száz évvel az első világháború kitörése után a Turay Ida Színház Topolcsányi Laura Doktornők című darabjával állít emléket a magyar katonáknak.

A kórházi életképek megmutatják, hogy a barakk kórházban majdnem olyan sűrű az élet, mint odakint, a csatatéren. Szeretet, szenvedés és gyűlölet szikrázik a levegőben. Levelek jönnek, levelek mennek, ennyi a kapcsolat a külvilággal. A doktornők megpróbálják a test sebein kívül a lélek sérüléseit is gyógyítani. Közben a vonat pedig újabb és újabb sebesülteket hoz. A hírek új reményekkel töltik fel a kórterem sebesült lakóit. Talán az emberség még nem veszett ki teljesen ezen a világon. Lelkesedésükben elhatározzák, hogy ők is méltó módon ünneplik meg a Karácsonyt. Fát állítanak, ajándékokat készítenek, és színházi előadást készítenek a semmiből. A János vitéz kórházi bemutatójában egyaránt részt vesznek sebesültek, orvosok és ápolók. És hogy az embereket mennyire élteti a remény, mi sem mutatja jobban, mint hogy a rögtönzött kulisszák mögött valóságos szerelem is szövődik.

Topolcsányi Laura a darab megírásával szakítani akart azzal a sablonnal is, mely annyira jellemző a háború bemutatására. Vannak győztesek és vesztesek. Van bűnösnek tartott nép, és van magát ártatlannak valló nép. Pedig a két véglet közötti különbség bőségesen árnyalható. Emellett a nőkről sem szokás igazán megemlékezni egy háború kapcsán, pedig nekik is nagyon komoly szerep jut, akár a harctér közvetlen közelében is. A Doktornők egyszerre mutatja be a háborút a sebesült katonák különböző karakterein keresztül, miközben megemlékezik a nők áldozatos munkájáról, és emléket állít az első magyar doktornőknek. Igen, így többesszámban. A címadó doktornő, dr. Hugonnai Vilma (Bencze Ilona) az első magyar orvosnő, aki Svájcban végzett, de diplomája honosításáért évtizedeket kellett küzdenie itthon. A háborús kórházban vele dolgozó dr. Steinberger Sarolta (Rárósi Anita) pedig az első magyar orvosnő, aki Magyarországon szerezte diplomáját. Kettejük között a valóságban nagyjából huszonöt év korkülönbség volt, a darabban most ugyanabban a kórházban gyógyítják a sebesülteket.

A kórház aktuális lakói, a gyermekét elveszítő Jenő (Jankovits József), valamint a testük fájdalma ellenére is jókedélyű György (Pásztor Máté) és Seress Vince (Bácsatyai Gergely), együtt készülnek a nagy karácsonyi ünnepségre. Velük tart Bíbor Kató (Bódi Barbara), aki most szükségből a sebesülteket ápolja a kórházban, de korábban amolyan örömlányként tevékenykedett a fronton, és Zita nővér (Vásári Mónika) is, aki bár prűdségben és keserűségben verhetetlen, nem akar kimaradni a történésekből. És persze ott van az ellenséges hangulatú beteg, a világfájdalmat magán hordozó Jármi László (Győri Péter), akiről persze kiderül, hogy csupaszív ember, még ha épp majdnem a szívét érte is a találat. Nem szabad megfeledkezzünk a tábori lelkészről (Zsolnay András) és Tomaneknéről (Szabó Anikó) sem, akik szintén fontos szereplői a kórház életének.

Az előadás jellegzetes színfoltja, hogy rendre felcsendülnek a kor hangulatát felidéző katonadalok, mint például a Ha kimegyek a doberdói harctérre, Nem látlak én téged többé, Vágják az erdei utat, és ehhez hasonló nóták, amiket a kórterem lakói nagy átéléssel és kedvvel énekelnek a nap minden szakában. Kicsit furcsa is volt, hogy az oly jó hangú Bódi Barbarának az egész előadás során csak egyetlen dal jutott, de a darab jellege miatt most inkább prózai szerep volt az övé, melyben ugyanolyan jól helyt állt, mint máskor, zenés darabokban teszi.

A Doktornők című darab megtekinthtő a színház új és régi játszóhelyein egyaránt. Rendezte: Árkosi Árpád.

Szöveg: Kultúr Napló
Előadás fotó:Gergely Beatrix (a szerző engedélyével)
A Turay Ida Színház 2014. november 22-i bemutató előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?