A vörös bestia

Tegnap a vörös bestiával, azaz Pikali Gerdával volt találkám.

A vörös bestiaAz Új Színház ezen az estén mutatta be Vaszary János bohózatát, A vörös bestiát, melynek címszerepét játszotta Gerda. Nekem pedig volt szerencsém az első sorból figyelni őt, a minden férfit manipuláló gaz csábítót, amint nagyközönség előtt először kuszálja össze a szerelmi szálakat.

Röviden összefoglalva egy csókokkal tarkított szerelmi sokszög elevenedik meg a színpadon, a szerető állandó felbukkanásával megspékelve, némi ármánnyal is fűszerezve. Ugyanakkor van benne egy csipetnyi dráma is, mint ahogy a való élet sem olyan könnyed, hiszen mindig felelősséget kell vállalni a tetteinkért. Mindezt pedig jól megkeverik az állandó félreértések és hazugságok.

Ebben a meglehetősen merész komédiában Gerda egy rafinált, számító,  bosszúálló nőt alakít, miközben egyszerre csillogtatja meg színészi játékát, és mutatja meg szexi alakját. A darab első felvonásában mindössze egy ultraszexi vörös fehérneműt visel, a másodikban viszont drámai erejével kápráztatja el a közönséget.

Nyár van. A helyszín Velence, a napsütéses tengerpart, a Lidó finom homokja… valójában egy tengerparti, sokcsillagos, gazdagokkal telített szálloda. A szálloda vendége egy fiatal magyar bankár (Kautzky Armand), aki itt szeretné eljegyezni menyasszonyát (Nemes Wanda) annak családja jelenlétében. A lány apja (Incze József) egyben a bankár üzlettársa is, így a leendő házasság mögött talán üzleti érdekek is megbújnak. Az édesanyát Kökényessy Ági alakítja szenzációsan.

Az idilli állapot nem tart sokáig, rögtön az elején váratlanul beüt a vörös mennykő, a szélvészként száguldó fiatal hölgy (Pikali Gerda), akinek segítségére van húga (Koncz Andrea) is. Innentől kezdve minden fenekestül felfordul, és a szépreményű üzletember azon veszi észre magát, hogy már nem több, mint egy szerencsétlen flótás. Elveszti menyasszonyát, üzlettársát, vagyonát, mindenét.

De mindezt miért? Valójában kicsoda a vörös bestia? Mit akar a bankártól? Miért akarja tönkretenni? Mikor hazudik, és mikor mond igazat? Vajon azt elhihetjük neki, amit kérdez? Az egyik komikus helyzet szüli a másikat, az események szélvész sebességgel száguldanak a végkifejlet felé, miközben a közönség még csak nem is sejtheti, hogy milyen fordulatok várnak még rá. A darab utolsó percei is szolgálhatnak meglepetéssel, még egy gyakorlott, komédiákon edződött nézőnek is.

A darab más, a történet szempontjából fontos szerepeiben láthatjuk még Gregor Bernadettet, Jánosi Dávidot, Vass Györgyöt, Bicskey Lukácsot, Nagy Zoltánt, Varga Ádámot és ifj. Farkas Sándort.

Vaszary János komédiája Pozsgai Zsolt rendezésében az Új Színház igazán szórakoztató előadása. Érdemes felvenni az esti programok közé.

Szöveg: Kultúr Napló
Plakát: Újszínház
Az Újszínház 2013. november 29-i premier előadása alapján.

Vélemény, hozzászólás?